این گیاه بوی شبیه لیمو دارد.ارتفاع درختچه ی آن به 1.5 تا 3 متر نیز می رسد.گیاه به لیمودارای برگ های سر نیزه ای که اندازه آن بین 7 تا 10 سانتیمتر می باشد.
گل های آن در خوشه جمع شده وبه صورت گره های سه تایی و به شکل زنگوله است. بیرون این گلها بنفش مانند و درون آنها سفید است.این گیاه هیچ گونه میوه ای ندارد و برگ خشک آن به صورت دمنوش مورد استفاده قرار می گیرد.
زمان برداشت گیاه به لیمو
بهترین فصل برای چیدن به لیمو فصل تابستان است.بهتر است وقتی برگ های این گیاه ضخیم شدن آن را برداشت نمود.برگ این گیاه بهتر است در سایه به دور از آفتاب خشک و در یک کیسه ی پارچه ای ذخیره و نگهداری شوند.
برگ این گیاه را میتون تا 2 سال بدون از اینکه تغییر رنگ دهد،نگهداری کرد.
ترکیبات به لیمو
اسانس بسیار غنی در آن عبارت است از:
- سیترال: ضد باکتری، ضد قارچ، آنتی هیستامین ضد سرطان
- لینالول: ضد باکتری، ضد التهاب؛ محافطت از کبد
- کامفن: آنتی اکسیدان و خلط آور
- سینئول
- ترپینئول: ضد باکتری، ضد سرفه، خلط آور
- کاریوفیلن: ضد التهابی، ضد باکتری، ضد تومور
- لیمونن: ضد سرطان ضد باکتری
- نرول
- وربونن
مصارف پزشکی دمنوش به لیمو
- ضد نفخ: بسیار مفید برای خروج گازهای گوارشی از بدن،جلوگیری از نفخ (10 تا 12 برگ خشک شده به لیمو را می توان دم نمود و روزی دو فنجان میل کرد)
- معده: به هضم راحت تر کمک کرده و در معده ی ضعیف و عصبی از اسپسام و سوء هاضمه و درد معده جلوگیری می کند.
- بوی بد دهان: افرادی که از بوی بد دهان رنج می برند می توانند از این دهانشویه ی طبیعی استفاده کنند.دم کرده به لیمو از بوی بد دهان جلوگیری می کند
- سیستم تنفسی: دمنوش برگ خشک به لیمو در آب می تواند به سیستم تنفسی کمک کند و باعث خروج خلط شود.همچنین می توان از به لیمو به عنوان ضد سرفه نیز استفاده کرد.
- آرامش بخش: به لیمو خاصیت آرامش بخشی نیز دارد.شاید مهترین ویژگی این دمنوش آرام بخش بودن آن می باشد.
- از به لیمو در آشپزخانه برای طعم دهندگی به ماهی، گوشت، سبزیجات، غذاهای دریایی، سالادها، مرباها، کیک ها و دیگر مواد غذایی مورد استفاده است و در ساخت عطرها نیز استفاده می شود.
دمنوش به لیمو طعم و مزه ی بسیار عالی دارد.تنها چند جرعه از این دمنوش می تواند بدن و ذهن انسان را تازه تر و جوانتر کند و برای آرامش اعصاب نیز بسیار مفید است.
فواید دمنوش به لیمو
افرادی که در معرض اضطراب و استرس قرار دارند،می توانند از مزیت ها و فواید این دمنوش به نفع خود استفاده کنند.یک فنجان دمنوش به لیمو بعد از یک روز کاری سخت می تواند باعث آرامش و تمدد اعصاب شود و به بدن خسته ی انسان نیرویی تازه ببخشد.این دمنوش همچنین تنش عضلانی را که اغلب با استرس های فیزیولوژیکی همراه است را نیز کاهش می دهد.
دمنوش به لیمو می تواند خواب را تنطیم کند و به بیماری ها و اختلالات خواب،مانند بی خوابی به خصوص در افرادی که به خاطر اختلالات ذهنی مانند اضطراب و افسردگی مشکلات خواب دارند نیز کمک کند.
این دمنوش،درحل مشکلات گوارشی مانند اسهال ، نفخ ،سو هاضمه نیز مفید و موثر باشد. برای افرادی که به طور مزمن از این مشکلات رنج می برند پیشنهاد می شود روزانه حداقل یک فنجان دمنوش به لیمو را مصرف کنند.
گرفتگی بینی به خاطر سرما خوردگی های شایع یکی از مشکلاتی است که تقریبا هر فردی یک بار در سال با آن مواجه می شود. این مشکل را می توان با دمنوش به لیمو که راه های هوایی را پاک می کند حل کرد. در برخی از کشورها، دمنوش به لیمو به عنوان کاهنده وزن به فروش می رسد.
البته باید توجه داشت که با اینکه دمنوش به لیمو مزایای زیادی دارد ولی نمی توان از آن به صورت نا محدود و بیش از حد استفاده کرد. مانند سایر دمنوش های گیاهی، افراط در مصرف می تواند مضر باشد و باید از مصرف مقدار زیاد آن پرهیز کرد.
دستورالعمل تهیه ی دمنوش به لیمو
برای تهیه یک دمنوش به لیمو کامل نیاز به یک لیتر آب،10 تا12 برگ تازه ی به لیمو شسته شده دارید.ابتدا آب را بجوشانید،وقتی به نقطه ی جوش خود رسید،برگ نعناع و به لیمو را به آن اضافه کنیدو اجازه بدید تا دمنوش شما دم بکشد.شیرین کننده ی مناسب برای این دمنوش،عسل است اما بدون شیرین کننده نیز این دمنوش بسیار خوشمزه و معطر است. بهتر است این دمنوش را گرم مصرف کنید.
در ضمن گهگاهی می توانید چند برگ تازه به لیمو را به چای سیاه نیز اضافه کنید تا طعم بهتری به چای دهد.